Saturday, 10 June 2017

Kuih tradisional tarikan bazar Ramadan...

Bazar Ramadan yang menyediakan pelbagai juadah berbuka puasa kini sebati dengan masyarakat Malaysia. Ia dikunjungi pelbagai lapisan masyarakat yang mahu mendapatkan makanan kegemaran mereka.
Antara sebab bazar Ramadan menjadi tarikan ialah adanya makanan terutama kuih muih tradisional yang hanya boleh didapati semasa bulan puasa.
Wartawan Nor Fazlizai Ali melaporkan mengenai keunikan kuih-muih tradisional ini yang dijual di Bazar Dataran Shahbandar, Terengganu.
Bazar itu mempunyai lebih 100 gerai.
Antara kuih yang disebutkan ialah Asam Gumpal, Nekbat, pisang salai, Patit Toyo dan Aji Serban.
Asam Gumpal diperbuat daripada sagu dan mempunyai inti kacang manakala nekbat menggunakan tepung dan telur yang disira untuk dimakan.
Kuih Patit Toyo pula diperbuat daripada sagu, gula dan tahi minyak.
Kuih Aji Serban menggunakan telur, nisan dan santan serta pulut.    






No comments:

Post a Comment